Pagina's

Online marketing in de bouwsector: het zwarte gat?

Recent onderzoek toont aan dat er in de bouwsector nog een significante kloof gaapt tussen wat afnemers verwachten en fabrikanten te bieden hebben op vlak van online informatie, zeg maar online marketing. Fabrikanten en toeleveranciers spenderen nog steeds een leeuwendeel van het marketing budget aan traditionele advertenties, beurzen en folders terwijl die aan relevantie verliezen. De afnemers daarentegen spenderen meer tijd online en verwachten hun informatie netjes voorgeschoteld op het web of in een e-mail. Een analyse van de digitale kloof in de bouwsector en hoe ze te overbruggen.


Wat verwacht de architect?

In de European Architectural Barometer Q4 2010 is 42% van de Nederlandse architecten het er mee eens dat ze documentatiemappen nog weinig gebruiken en ze amper begrijpen waarom ze die nog krijgen. 13% is neutraal. Belgische architecten geven dan weer aan dat 20% van de websites die ze beroepsmatig bezoeken de sites van fabrikanten zijn.


 Het web wint dus aan belang en dat lijkt logisch. Als je de hele dag voor zo'n flashy Mac scherm zit te werken, bekijk je sneller een mooie website of een productfilmpje dan een beduimelde documentatiemap. Bovendien wordt de moderne architect geteisterd door een vloedgolf aan informatie en productupdates die hem dwingen selectief te zijn en hem moeilijk bereikbaar maken.

De architect gaat daarom zelf op zoek. Om de hoogte te blijven van nieuwe producten en updates van bestaande producten schrijft hij zich voornamelijk in op mailings, maar voor concrete toepassingen van het product krijgt hij wel nog graag een vertegenwoordiger over de vloer. In deze presentatie  worden de visie van fabrikanten en architecten over communicatie netjes naast elkaar gezet. Hieruit blijkt vooral dat de hoge verwachtingen van architecten omtrent e-mailmarketing zelden worden ingelost. Het belang van beurzen wordt ook consequent overschat door fabrikanten. De architect verwacht duidelijk een mix van online en offline communicatie, die relevant en niet intrusief is en op zijn verzoek gebeurd.



Wat doet de fabrikant?

Volgens onderzoek van Bouwkennis spendeert de gemiddelde fabrikant nog steeds 17% aan brochures en folders, 15% aan advertenties, 12% aan de eigen website en een jammerlijke 4% aan adverteren op internet. Dat in tegenstelling tot meer dan de helft van de afnemers die zeggen dat ze regelmatig relevante informatie vinden op het web. Vertegenwoordigers en beurzen nemen de grotere stukken van het budget voor zich, maar dat lijkt niet geheel onterecht, voor 73% van beide marktpartijen blijft beursbezoek een belangrijke stap om informatie te vergaren.

Een kwart van de Nederlandse bouwleveranciers maakt gebruik  van social media. LinkedIn is het populairste netwerk met 21% van de bedrijven en 13% van de handelaren die erop aanwezig zijn. In het algemeen lopen de handelaren wel voor op de toeleveranciers, gezien ze meer geneigd zijn om te experimenteren met e-commerce. Een stormloop op social media is het evenwel niet, vaak omdat men ervan uitgaat dat de doelgroep niet aanwezig is op de sociale netwerken.
 
In de komende jaren verwacht 73% van de fabrikanten om meer te investeren in de eigen website, hoofdzakelijk ten koste van beurzen en folders. Daarmee lijkt de omschakeling van offline naar online wel ingezet. Dat creeërt veel mogelijkheden daar het online territorium nog grotendeels onontgonnen is en er reeële first mover advantages bestaan voor de pioniers. Nochtans wil de meerderheid van de bedrijven hiervoor geen nieuw personeel aanwerven omdat online marketing vaak geen full time job is.



De digitale kloof dichten

De toekomst brengt ongetwijfeld een grotere vraag naar online marketeers in de bouwsector, maar een al even belangrijke focus op cross mediale marketing. De bouwsector is een 'people business' en zal dat ongetwijfeld blijven zolang we geen robots hebben die voor ons metselen. Persoonlijk contact en beurzen behouden daarom een rechtmatige plaats in het marketing budget.

Het geheim ligt veeleer in een een uitgekiemde marketingstrategie waarbij de online tools het persoonlijk contact ondersteunen en in de hand werken. Relevante informatie ter beschikking stellen op het web is daar één van de onderdelen van. Brochures en folders kunnen meer en meer vervangen worden door online catalogi, productvideos en informatieve websites. Het advertentiebudget dient meer gebalanceerd tussen zoekmachines en vakbladen. E-mailmarketing en social media kunnen relaties initiëren en opbouwen, niet als vervanging, maar als aanvulling op persoonlijk contact.

Nu is de tijd om te experimenteren. Groter dan de kans op beginnersfoutjes of een te kleine doelgroep, is het gevaar om over enkele jaren te ontwaken in een concurrentiële internet omgeving, zonder voorafgaand credibiliteit en expertise op te bouwen. Om de digitale kloof te dichten is dus vooral wat durf nodig van de fabrikanten...en misschien een online marketeer.
 



bronnen:
Presentaties Colloquium voor marketeers uit de bouwsector
European Architectural Barometer Q4 2010
Bouwkennis: Fabrikant sterke focus op online marketing gewenst
USP: Social media in de bouw: online marketeers gevraagd

0 reacties:

Een reactie posten