Pagina's

Blog op subdomein of in subfolder?

Het is de laatste tijd stil geweest op deze blog en de titel van deze blog ligt daarvan aan de basis. Zoals je kan zien staat deze blog op het subdomein blog.jukti.com , maar dat is SEO technisch niet optimaal. Om die reden heb ik recentelijk meer tijd gestoken in jukti.com/nl/blog. Immers, links naar die blogposts versterken de Pagerank van mijn hompage, www.jukti.com, wat in geval van het subdomein niet het geval is. Laat ik die keuze eens toelichten.
Google Pagerank

Google geeft websites een bepaalde waarde, nl. Pagerank, die het vertrouwen in de site weerspiegelt op basis van tal van parameters, o.a inkomende links, snelheid etc. Sites met een hogere Pagerank worden als kwalitatiever beschouwt en dit resulteert in hogere rankings.

Nu, als zelfstandige freelancer is mijn homepage het belangrijkst om leads te genereren. Die homepage moet dus het beste ranken en bijgevolg geniet de Pagerank van de homepage prioriteit. De Pagerank van de homepage kan o.a verhoogt worden door inkomende links naar www.jukti.com of dieperliggende pagina's, maar die zijn niet zo makkelijk te verkrijgen.

Blogs daarentegen zijn ideaal om inkomende links te genereren omdat er makkelijker wordt gelinkt naar relevante, entertainende of nieuwswaardige blogposts dan naar de statische pagina's over diensten of producten op je website.

Als de inkomende links naar die blog echter terechtkomen op een subdomein (bv. blog.jukti.com) dan helpen ze niet om de Pagerank van www.jukti.com te verhogen. Dan gaan ze dus enigszins aan hun doel voorbij. Dat komt omdat Google het subdomein bekijkt als aparte website, die zelf vertrouwen moet winnen en een eigen Pagerank moet verdienen.

Het is dus logisch om te kiezen voor een blog waarvan de links door Google  worden gezien als van één website, met één Pagerank. Hier is jukti.com/blog dus meer aangewezen dan blog.jukti.com.

Opdoeken of redirecten?

Een voordeel van subdomeinen is wel dat ze in zoekresultaten opduiken en je dominantie in Google kunnen vergroten. Als iemand bijvoorbeeld zoekt naar jukti, zal die nu niet alleen de homepage te zien krijgen, maar ook het subdomein en enkele blogposts. Daardoor neem ik in dit geval niet enkel de eerste plaats, maar de eerste 4 plaatsen in. De blog zomaar opdoeken of redirecten is dus misschien niet de beste oplossing want dan zal ook de visibiliteit verminderen.


Wat zouden jullie doen met blog.jukti.com? Laten bestaan en af en toe posten? Een alternatief concept bedenken zodat beide blogs naast elkaar kunnen bestaan? Laat het weten in de comments!

0 reacties:

Een reactie posten