Pagina's

Inchecken in België: wie, waar en op welk netwerk?

'Inchecken', oftewel via sociale netwerken aan je vrienden laten weten waar je vertoeft, wordt populairder. Althans dat kan je afleiden uit het groeiend aantal artikels dat er aan wordt geweid. Maar checkt de Belg wel zo vaak in? En waar?


Om vat te krijgen op check-in gedrag in België, werden enkele prominente plaatsen vergeleken op Foursquare, Gowalla en Facebook Places. Deze dataset is te beperkt om verregaande conclusies te trekken en de parameters die check-in gedrag beïnvloeden zijn er moeilijk uit te achterhalen, maar ze geeft wel een algemene indicatie over het gebruik van 'location based services' in het Belgische sociale media landschap.


Foursquare is koning, Facebook koningin


In wat volgt is Foursquare duidelijk nog steeds het meest gebruikte sociale netwerk om in te checken, maar Facebook Places is bezig aan een stijle opmars (zeker als we zijn recente lancering in acht nemen) . Gowalla lijkt langzaam maar zeker weg te kwijnen en wordt op veel plaatsen al overschaduwd door FB Places.


Stations

Stations zijn populaire plaatsen om in te checken. Gezien de vertragingen op het Belgische  spoornet kan dit niet verbazen, tijd zat om het mobieltje even op te diepen. Brussel Zuid is het meest gefrequenteerde station met 14.729 check-ins (door 4050 mensen), o.a. vanwege zijn internationale karakter. Als het station echter 100 000 reizigers per dag verwerkt, is dit minder dan 1% van de reizigers. Brussel Centraal is volgens Wikipedia het drukste station van België, maar er wordt amper ingecheckt. Waarschijnlijk te wijten aan de beperkte ondergrondse ontvangst.



Universiteiten

In de veronderstelling dat jonge, hoger opgeleide mensen meer met sociale media bezig zijn, is het interessant om naar het check-in gedrag van studenten te kijken.

Hoewel telkens het meest bezochte gebouw van de universiteit werd gekozen, blijkt inchecken al bij al beperkt. Op de Antwerpse stadscampus bijvoorbeeld, hebben 171 mensen, op een totaal van zo'n 8500 studenten, wel eens ingecheckt. Dat is net 2% van de populatie.(excl. personeel en professoren). Op de ULB (Solbosch) wordt het vaakst ingecheckt: 2023 4sq check-ins door 380 mensen, maar als we uitgaan van 22 000 studenten op de ULB is dat zo'n 1,7% van de populatie, relatief minder dan in Antwerpen.

FB Places is ook reeds populairder onder studenten dan Gowalla in Brussel en Gent.

Muziek

Festivals en concerten zijn momenten die graag worden gedeeld met vrienden. Men kus dus redelijkerwijze verwachten dat veel gebruikers inchecken op dergelijke events. Bovendien kennen we het totaal aantal bezoekers van enkele festivals, zodat we een schatting van het bereik kunnen maken.



Rock Werchter telt het grootste aantal check-ins: 2260 4sq check-ins door 1135 bezoekers (gem. 1,99 check-ins/bez.). In principe strekt zicht dat over verschillende edities, maar dat laten we nog buiten beschouwing. Als Werchter in 2011 bijna 83 000 mensen per dag aantrok, dan heeft zo'n 1,3% ervan ingecheckt. Maar dat is erg optimistisch gerekend, want check-ins spreiden zich over verschillende dagen (en verschillende edities). Als we iets strenger rekenen en  83 000 x 4 dagen nemen, is dat nog maar 0,3% van de bezoekers. . Inclusief alle ' sub' check-ins van bv. Marquee, Main Stage en Campings, en alle overlap vandien, heeft 0,5% van de festivalgangers ingecheckt. Het Dour Festival doet het met minder, daar heeft slechts 0,2% van de 160 000 festivalgangers ingecheckt.

Opvallend ook dat de concertzalen AB en Vooruit meer Gowalla check-ins hebben dan beide festivals samen. Dat kan wijzen op een 'alternatiever' (ouder?) Gowalla publiek t.o.v een meer 'mainstream' (jonger?) Werchter publiek op 4SQ en FB Places.

Eten

Inchecken  in restaurants en delen wat men aan het eten is, het gebeurt vaker dan je lief is. Om die reden werden 3 fast food restaurants, een frituur en 2 luxe restaurants in Gent en Brussel vergeleken op hun aantal check-ins.


De McDonald's op het beursplein in Brussel is het populairst met 767 4sq check-ins door 380 mensen. Enigszins logisch gezien de centrale ligging in de stad en gratis wifi verbinding. Opvallend is daarentegen Frituur Antoine op de tweede plaats. Een lokale frituur in Etterbeek waar je niet (binnen) kan zitten en hels lang moet aanschuiven voor een pakje friet. Met 395 4sq check-ins door 257 mensen steekt ze de loef af van gevestigde waarden zoals de McDo op de Korenmarkt in Gent of de Quick op de Louisa laan. Veelzeggend.

De luxe restaurants zijn opvallend in trek op Facebook Places, meer dan de fast-food alternatieven. Bovendien telt de Brusselse Belga Queen meer check-ins, door meer mensen, dan de Quick op de Louisa laan (316 CI's door 265 mensen) ondanks een verondersteld beperkter clienteel. Mogelijke reden is dat duurdere restaurants meer mensen met smartphones aantrekken of de (wc) ervaring in Belga Queen nu eenmaal nieuwswaardiger is dan de zoveelste Quick hamburger.


Politiek

Checken onze politici, die vrij actief zijn op sociale media en bijna allen smartphones bezitten, wel eens in op het werk? Het antwoord is veeleer nee, tenzij ze gewoon niet vaak opdagen, dat kan ook. Het Federaal Parlement spant de kroon met 270 4sq check-ins door 70 mensen. Daarna volgt het Vlaams parlement met 257 check-ins door 141 mensen. De Waalse politici moeten 4sq nog ontdekken (10 CI dr 9 mensen).




Wetende dat het federale halfrond 150 zetels telt en het Vlaamse  124, kan inchecken bezwaarlijk een routineklus genoemd worden onder politici. Het Federale parlement heeft wel significant loyaler  publiek (gemiddeld 3,86 CI/pers.) dan het Vlaamse parlement (1,82 CI/pers).

Hotels


De Brusselse Hilton is één van de weinige plaatsen met een 'special', de mayor krijgt een fles Cheverny bij check-in. Hotels beginnen dus te experimenteren met location based services, en dat lijkt best terecht.


Het Antwerpse Crowne Plaza is een centraal gelegen business hotel en een populair meeting point van Belgische en Nederlandse zakenmannen. Het aantal check-ins reflecteert dit: 490 check-ins door 298 mensen. Op FB was deze plaats evenwel niet bekend. De Brusselse Hilton en Holiday Inn van Gent tonen dan weer de opmars van Facebook t.o.v Foursquare. Hoewel amper een jaar oud, haalt FB Places al bijna de helft van de 4SQ check-ins, dat al sinds 2007 bestaat.

Bereik van Foursquare en Gowalla in België

De gemiddelde locatie heeft zo'n 100 à 400 mensen die inchecken. Dan gaat het over vrij populaire en makkelijk toegangkelijke plaatsen in de stad. Enkel stations en concerten waar veel mensen bij elkaar komen, doen opmerkelijk beter.



Eetgelegenheden, hotels en muziekconcerten hebben, enigszins volgens verwachting, een minder loyaal publiek (gemiddeld 1 à 2 check-ins/persoon) dan stations en universiteiten (gemiddeld 3 tot 6 check-ins/persoon), die van nature een wederkerend publiek hebben.




Conclusie

Inchecken is in België nog niet zo ingeburgerd. Voor vele plaatsen checkt op de totale populatie slechts een handvol bezoekers in, meestal rond de  1% . Waarom zou men ook? Er is voorlopig nog weinig 'in it for me'. Daar komt snel verandering in, bv. met Facebook Deals, om nog maar te zwijgen van de transformatie die Google Places momenteel ondergaat. Terwijl het aantal smartphones gestaag groeit, kan het handjevol innovators die nu uit pure zelfgratificatie inchecken, dus wel eens snel omslaan in een significante massa consumenten die incheckt in plaats van Artis punten uit te knippen.

Dat neemt niet weg dat kleinere handelszaken nu al munt kunnen slaan uit check-ins. Neem nu Belga Queen of Frituur Antoine, zij kunnen makkelijk en goedkoop enkele honderden klanten bereiken met 'specials', die aansporen om terug te komen. Ook handelszaken in stations kunnen wachtende reizigers overtuigen met aanbiedingen en kortingen via location based marketing.

Bovendien wordt hier het 'multiplicator' effect, veroorzaakt door het publiceren van check-ins op andere kanalen, niet in overweging genomen. Ook het aantal tips en in hoeverre gebruikers ook 'influencers' zijn speelt een rol die hier niet werd onderzocht (e.g 4sq als recommendation engine).

Verder onderzoek zou dieper kunnen bestuderen welke plaatsen consequent het meeste check-ins aantrekken en welke profielen schuilgaan achter welke check-in service. Daarvoor zijn echter meer data vereist.



Meer weten over Location based services?
 Lees dan ook: Location based marketing: putting your business on the map.

0 reacties:

Een reactie posten